top of page

אדום-עצור, ירוק-עבור: חוק סימון המוצרים והשפעותיו. כותבת: טלי בן-עמי

  • תמונת הסופר/ת: יש סלט וסיון
    יש סלט וסיון
  • 14 ביוני 2020
  • זמן קריאה 4 דקות

עודכן: 21 ביוני 2020

סימון המוצרים עוגן בחוק שנחקק ב- 1.1.20, בעקבות היוועצות עם גורמי מקצוע שונים בתחום ולאחר לבטים רבים. עוד ב-26.12.2017 אישרה הכנסת את תקנות חוק ההגנה על בריאות הציבור - סימון תזונתי, וקבעה את כניסתו לתוקף החל מתאריך 01/1/2020 . החוק מורה ליצרנים וליבואני המזון לסמן את המוצרים שמכילים כמות גבוהה של שומן, סוכר ונתרן במדבקות אדומות. החוק אינו מחייב סימון ירקות ופירות אשר לא עברו עיבוד כלשהו.




למה נועד הסימון האדום?

הסימון נועד להזהיר אותנו, הצרכנים, מאכילת מזון עתיר במרכיבים מזיקים. הצרכנים יראו על גבי אריזות המזון ומשקאות מדבקות אדומות אם המוצרים מכילים כמויות גדולות שלנתרן, שומן רווי או סוכר. למה נועד הסימון הירוק?הסימון הירוק נועד לסייע לנו כצרכנים להפוך את הבחירות הבריאות יותר לפשוטות וברורות הרבה יותר. מדובר בסימון וולונטרי, שמשרד הבריאות ממליץ לחקלאים ליצרני ומשווקי המזון לעשות בו שימוש בנקודות המכירה, ובתנאי שהמזון עומד בתנאים שקבעה הוועדה המדעית המיוחדת שמונתה במשרד הבריאות לנושא.


הקריטריונים לקבלת הסימון הירוק: מזונות ומוצרים שיוכלו לקבל את הסימון הירוק צריכים לעמוד בתנאים הנובעים מהמלצות התזונה של משרד הבריאות. העקרונות המרכזיים שהובילו את קביעת התנאים לסימון הם מזונות המבוססים על מידת עיבוד מינימלית והימנעות מהוספת חומרים מזיקים כגון עודף שומן רווי, סוכר ומלח. מזון שמכיל סמל אדום לפי חוק, לא יוכל להכיל סמל ירוק. המזונות והמוצרים שיוכלו לקבל את הסימון הירוק הם מקבוצות המזון הבאות: חלב, יוגורטים, גבינות, טופו, משקאות סויה, שמנים צמחיים מסוימים, זרעים ואגוזים, דגנים, קטניות, טחינה, סלט טחינה, דגים, ביצים, עופות, פירות וירקות.


מהם ההבדלים בין הסימונים האדומים לסימון הירוק? את הסימונים האדומים היצרנים מחויבים עפ"י חוק להוסיף לאריזות מוצרים המכילים כמויות גדולות מערכי הסף שנקבעו לסוכר, שומן רווי ו/או נתרן (המינרל העיקרי שבמלח), והם נועדו להגביר את השקיפות ולאפשר לנו כצרכנים להימנע מצריכת מזונות המכילים אותם – גם כאלה שמותגו ושווקו כ"מוצרי בריאות". לעומת זאת, הסימון הירוק הוא וולונטרי ואינו חייב להופיע על האריזה, אבל יצרנים שיוסיפו את הסימון לאריזות המוצרים העומדים בתנאים יוכלו ליהנות מזיהוי מהיר על ידי הלקוחות הפוטנציאליים כמזונות העומדים בהמלצות התזונה של משרד הבריאות.


מטרתן של תקנות אלה היא הנגשת מידע לצרכנים בדבר הערך התזונתי של מזון ארוז מראש, באופן ברור ולרבות באמצעות סמלים המיידעים כי המזון מכיל כמות גבוהה של נתרן, סוכרים או חומצות שומן רוויות, כדי לאפשר לצרכנים בחירה מושכלת של מזונותיהם, לקידום בריאותם.

יש התומכים בחקיקת חוק סימון המוצרים: יתרונות החוק לצרכן משמעותיים – ישראלים המעוניינים להקפיד על בריאותם או בעלי צרכים בריאותיים מיוחדים יוכלו לדעת בוודאות מה הם מכניסים לפה בכל ביס. הורים יוכלו לבחור חטיפים ומוצרי מזון בריאים יותר עבור ילדיהם המתפתחים, וקשישים שראייתם כבר אינה בשיאה יוכלו לראות באופן ברור האם מוצר שבחרו הוא בריא או מסוכן לבריאותם. שיפור בנתוני בריאות הציבור הוא לטובת הכלל, שכן הוצאות המדינה בתחום הבריאות עשויות לפחות בעקבותיו. לאור כל זאת, המסקנה המתבקשת היא כי חוק הסימון התזונתי הוא צעד חשוב לכיוון התאמת שוק המזון הישראלי למגמות בריאותיות חשובות ולצרכים עתידיים של תושבי המדינה ויצרני המזון. אם יופעל ויפוקח כראוי, הוא עשוי לשפר את בריאותם של ישראלים רבים, או לפחות לשים בידם שליטה רבה יותר על תזונתם, ולספק הזדמנויות עסקיות חדשות ליצרני המזון.


למרות זאת, ישנם אנשים המסתייגים לחוק. לדוגמא טלי, מאמנת לאורח חיים בריא, מרצה ומנחת סדנאות בארץ ובחו"ל ובעלת אתר הבריאות naturetali.com, טוענת שהצהרה בריאותית אמיתית – ממש אין כאן ומסבירה מדוע: "ראשית, מדובר בשלושה מרכיבים בלבד: סוכר, נתרן ושומן רווי. אף אחד לא נותן את הדעת למרכיבים מזיקים אחרים כמו צבעי מאכל, חומרי טעם וריח, חומרים משמרים, כמו גם טכניקת הכנת מזון בעייתית כמו טיגון…אני חושבת שהסימון אמנם בקדמת האריזה אבל הוא עדין מדי כדי להרתיע. כדי ששינוי אמיתי יקרה צריך את האמת חשופה כפי שהיא, בלי הקלות ובלי צנזורה."                                                                                                                                         


רון יפה ( N.D, M.T.O.M, DHS, CFMP), הנו נטורופת מוסמך המטפל באמצעות טיפולים אלטרנטיביים; הוא לא מתלהב במיוחד מהחוק: "זה מעט מידי ומאוחר מידי. מתמקדים בשומן, מלח וסוכר בעיקר – אבל יש הרבה מוצרים מעובדים ומלאים בחומרים יותר מזיקים מסוכר, מלח ושומן. זה כן טוב שיש את זה, אבל כמה זה יעזור לאנשים לא לגשת למדף ולבחור את זה – לא יודע. זה כן צעד טוב בכיוון הנכון."                                                                                                            

ד"ר קרת, בוגר לימודי רפואה בטכניון, ולאחר מכן השלים דוקטורט לנטורופתיה לרפואה בארה"ב באוניברסיטת בסטייר בוושינגטון, סיאטל. הוא מתמחה בין היתר בתזונה לבריאות מירבית: "זה מזעזע כמה אלו שחוקקו את החוק לא מעודכנים במחקר המדעי" מזדעזע ד"ר דני קרת. הוא מתמקד בנושא האזהרה מפני השומן הרווי: "לא נמצא בין השומן הרווי למחלות לב קשר ואולי הוא אפילו מפחית תחלואה קרדיווסקולרית. זו שערורייה שהם בכלל נזכרו. מחקר ה-PURE האפידיומולוגי הגדול ביותר ועוד מחקרים מוכיחים שאין קשר בין השומן לתחלואה, הסימון מטעה את הציבור".                         

רון יפה וד"ר קרת נותנים טיפים לקנייה חכמה של מוצרי מזון, שיעזרו לנו בפועל לשמור על מצב בריאותי תקין. רון יפה: "אם אתה לא מצליח לבטא את שמות המרכיבים זה סימן שזה לא טוב, אם הרשימה באורך הגלות, סביר להניח שזה לא מומלץ, לקנות מזון שמכיל באמת מזון. קונה לחם? אז יש קמח כלשהו, לא משנה איזה סוג, מים, שמרים, מלח. בלי תוספות. אם זה רסק עגבניות – לוודא שזה אכן מכיל רק עגבניות ואולי מלח. האוכל בלי רכיבים זרים אחרים". ד"ר קורת: "אם יש סימן שיש שומן רווי לקנות את זה. זה יכול לשפר את המצב, רק כמובן להימנע מסוכר. מי שסובל מסוכרת, טריגליצרידים ועוד יכול להמשיך לצרוך שומנים בריאים וכן שומנים רוויים. עדיין כדאי להיזהר משומן טראנס כמובן, אבל השומן הרווי לא בעייתי".                                                                         


לסיכום, ראינו שישנם חילוקי דעות רבים בנושא חקיקת חוק סימון מוצרי המזון. ראינו שרוב האנשים מתנגדים לחוק בגלל שלדעתם הוא לא מספיק חזק ומשפיע בשביל להביא לשינוי מהותי וגם צריך להוסיף אליו הרבה קריטריונים כמו סימונים אדומים לא רק של מלח, סוכר ושומן רווי, אלא גם של עוד מרכיבים שעלולים להזיק אפילו יותר מהמרכיבים הנ"ל, וגם להשלים את הרפורמה בבתי קפה ומסעדות, כדי שתהיה לזה השפעה בכל תחומי המזון וכך זה באמת יעזור לציבור.

דבר אחד ברור לכל: השינוי בשגרת התזונה- תלוי בכל אחד ואחת מאיתנו! שום מדבקה או סימון לא יעזרו אם לא נרצה לשנות או לשמר שגרת תזונה בריאה ומאוזנת. לכן, יש לנסות להקפיד באופן אישי, להיעזר בחברה ולעודד אחת את השני וכך המדבקות האדומות יהיו לנו לעזר.






קישורים:

https://www.merieuxnutrisciences.co.il/%D7%A1%D7%99%D7%9E%D7%95%D7%9F-%D7%AA%D7%96%D7%95%D7%A0%D7%AA%D7%99


Comments


bottom of page