top of page

"החיים בתוך המסך": מהן הסכנות וכיצד נגמלים? כתבה: ספיר עמרם

  • תמונת הסופר/ת: יש סלט וסיון
    יש סלט וסיון
  • 21 ביוני 2020
  • זמן קריאה 5 דקות

עודכן: 13 בינו׳ 2021

בעיות שינה, כאבי ראש, השמנת יתר, קשיים חברתיים- כל אלו רק חלק מן התסמינים שההתמכרות לטכנולוגיה ולמסכים מביאה עימה בקרב המתבגרים, אשר מוצאים עצמם רתוקים למכשירים ממכרים אלו על בסיס קבוע. מה קורה כאשר ההתמכרות הופכת לתלות? ומהן ההשלכות להתמכרות זו ההולכת וגוברת עם התפתחות העידן הדיגיטלי אצל בני הנוער?



צילום: ספיר עמרם



בעשור האחרון, הולכת ומתעצמת תופעת ההתמכרות למסכים. בני נוער מבלים את מרבית זמנם מול מסך ומנהלים את רוב התקשורת הבין-אישית שלהם ברשתות החברתיות. נוצר מצב שבני הנוער הולכים לישון עם הטלפון במיטה או עם המחשב פתוח, ואז כל כניסה של הודעה מיד מעירה אותם. הם לא הולכים לישון בחדר שקט וחשוך, אלא נרדמים עם המסכים דולקים, בין אם זה טלוויזיה, מחשב או סמארטפון.

אדיר (18) מתיכון אחיה הוא לא היחיד שנשבה בקסמי הטכנולוגיה "אין כבר קירבה בין אנשים. זה כאילו אנו חיים בתוך שני עולמות מקבילים כאשר העולם הווירטואלי גובר על העולם המציאותי", "הטכנולוגיה השתלטה עלינו לגמרי" אומר אדיר עמרם.

דירוג המתבגרים הישראלים ביחס להתמכרות

מחקר חדש שנערך בקרב מתבגרים בישראל ובעשר מדינות באירופה, ממקם את הישראלים בראש רשימת הסובלים מהתמכרות לאינטרנט - תופעה פסיכיאטרית שהיקפה וחומרתה מתבררים לקהילה הרפואית אך באחרונה. המחקר נוהל על ידי המרכז הלאומי למחקר ומניעה של התאבדויות במכון קרולינסקה שבשוודיה, ובחן נתונים שנאספו מ-11,956 מתבגרים ב-178 תיכונים. החוקרים העבירו לנבדקים שאלון פסיכיאטרי הבוחן את נטייתם להתמכרות באינטרנט , המבוסס על פרמטרים כלליים לאבחון התמכרות פתולוגית להימורים. ממצאי המחקר, שמומן על ידי האיחוד האירופי, מתפרסמים בכתב העת Addiction.

ניתוח התשובות העלה כי המתבגרים בישראל אובחנו עם הנטייה הגבוהה ביותר להתמכרות לאינטרנט. מתוך 951 מתבגרים ישראלים שנכללו במחקר, 100 אובחנו כמכורים לגלישה באינטרנט (11.8%). מדובר בשיעור נבדקים גבוה פי שניים מאלה בסלובניה (5.8%) ובאסטוניה (5.3%). בהמשך הרשימה - המתבגרים בגרמניה (4.8%), ברומניה (4.6%), בספרד (4.3%), באירלנד (3.8%), באוסטריה (3.1%), בצרפת (2.6%) ובהונגריה (1.6%). שיעור המכורים הנמוך ביותר נרשם בקרב מתבגרים מאיטליה (1.2%).

שיעור ההתמכרות הממוצע במדינות שנבדקו הוא 4.4% מהמתבגרים, כאשר בקרב הבנים נרשם שיעור גבוה מבנות (5.2% לעומת 3.8%). מספר שעות הגלישה ביום היה קריטריון מרכזי באבחון: בעוד שצרכני אינטרנט שלא הוגדרו כמכורים גלשו בממוצע שעתיים ביום, מתבגרים שהוגדרו משתמשים פתולוגים גלשו כמעט ארבע שעות. נמצא כי מגורים בסביבה עירונית העלו ב-40% את הסיכון להתמכרות לאינטרנט, הורים מובטלים העלו את הסיכון ב-68%, הורים עם מעורבות נמוכה בגידול הילד העלו את הסיכון פי שניים ומגורים שלא עם ההורים הביולוגיים העלו את הסיכון פי שלושה. כמו כן נמצא כי מתבגרים עם בן זוג או בת זוג קבועים נמצאים בסיכון גבוה ב-61% לפתח התמכרות לאינטרנט.


האתרים הנצפים ביותר באינטרנט בקרב המתבגרים הנבדקים היו אתרי סרטונים, צ'טים ורשתות חברתיות. משחקי מחשב היו פופולריים יותר בקרב בנים. דפוס ההתמכרות לאינטרנט, כפי שאובחן במחקר, כלל גלישה במספר מצומצם של אתרים למשך זמן רב, באופן היוצר דחף בלתי נשלט להמשיך לגלוש.


במחקר אובחנה קטגוריה נוספת של מתבגרים - אלה שקיבלו ציונים מעט נמוכים בשאלון ממי שהוגדר "מכור". הם אופיינו ב"שימוש לרעה באינטרנט" וכללו 13.5% מהמתבגרים. גם כאן השיעור הגבוה ביותר תועד בקרב מתבגרים מישראל (18.2%), בהשוואה למדינות האחרות שנכללו במחקר: אסטוניה (17%), סלובניה (16.9%), גרמניה (14.5%), צרפת (13.8%), אוסטריה (13.8%), רומניה (13.4%), ספרד (13.3%), אירלנד (9.8%), הונגריה (8.9%) ואיטליה (8.8%).


ההתמכרות כתלות

התמכרות לטכנולוגיה ולמסכים מוגדרת ככל התנהגות שהתכיפות שלה גוברת ללא שליטה תוך חוויה של דחף בלתי נשלט לבצע את ההתנהגות, ומצוקה כאשר נמנעים ממנה. "כל התנהגות שמטרתה הראשונית הייתה אולי לגרום הנאה", אומרת זיו-ביימן, "עלולה להפוך להתנהגות כפייתית, שמשמעותה היא התמכרות".

אם האדם לא מצליח להפסיק כשהוא רוצה וממשיך בהתנהגות גם כשיש לה השלכות שליליות על חייו, כמו פגיעה בבריאות, בזוגיות, בקשרים חברתיים או בעבודה - סימן שההתנהגות שלו הפכה להתמכרות", אומר טל. אחד הסימנים להתמכרות לפעילות הוא כשהמתמכר חושב על הפעילות לעיתים תכופות, גם כשאינו עוסק בה.

מאפיין נוסף של התמכרות התנהגותית הוא הקושי לתפקד בלעדיה, כפי שאומר אדיר עמרם " לא הייתי רוצה להתעסק בהיקף כה רחב בטלוויזיה- אבל קשה לי להפסיק". זיו-ביימן מסבירה "בנוסף, אנחנו מדברים על עלייה בסבילות - עם הזמן יש צורך להגביר את המינונים של ההתנהגות כדי לחוות את אותה תחושה. למשל, לצפות עוד ועוד בטלוויזיה". לדברי זיו-ביימן, התמכרות התנהגותית מלווה אף בסימני גמילה ממשיים. "אם למשל יוצאים לחופשה בטבע ללא גישה לטלוויזיה ומתחילים לחוות מצוקה של ממש, כנראה שמדובר בהתמכרות".


מהן הסכנות בהתמכרות?

בני הנוער המכורים לטכנולוגיה ולמסכים מפתחים תלות בחומר הממכר וכתוצאה מכך, אינם יכולים להפסיק לצרוך אותו. הם הופכים שבויים בידיו ונזקקים לכמויות הולכות וגדלות ממנו. על אף שהם יודעים את הנזק שההתמכרות גורמת להם - הם אינם יכולים לעצור את התלות והשימוש בו.

הגוף הולך ונהרס, כאשר השהייה סביבם הולכים ושואבים ממנו את הכוח גם מבחינה גופנית וגם מבחינה נפשית.

מחקר ענק שנערך במדינות שונות באירופה וכן בישראל העוסק בבריאותם הנפשית של בני נוער, הראה כי בני נוער אשר מבלים שעות ארוכות, מידי יום מול המסך, מוצאים את עצמם מהר מאוד מקדישים יותר זמן לישיבה ממושכת סביב המסכים ופחות זמן לשעות השינה שלהם. למעשה, החוקרים מציעים שהתנהגויות אלו מציבות את בני הנוער הנוטים לשימוש מרובה במסכים בסכנה הדומה לעישון, שתיה, שימוש בסמים ונטייה לקחת סיכונים. המחקר מצא כי בני הנוער המשתמשים במדיה באופן תכוף ומרובה נוטים יותר ללקות בדיכאון, חרדה, פגיעה עצמית וכן נוטים לחוות יותר מחשבות אובדניות וניסיונות אובדניים. בדרך כלל, מבוגרים אינם שמים לב לכך שבני הנוער הללו נמצאים בסיכון חמור, שכן הם מבצעים התנהגויות נורמטיביות - הרי כמעט כל בני הנוער היום מבלים שעות במחשב.


כיצד להיגמל?

ככל שההתמכרות קשה, כך הופך תהליך הגמילה של המתבגר לקשה יותר.

כאשר בן הנוער מבין שעליו למתן את ההתמכרות שלו לטכנולוגיה או לפחות ליטול פסק זמן קצר, הוא עשוי להסתייע בפעולות הבאות:

הפסקות קצרות- גם אם החיבור האלקטרוני של אדם למכשירים הטכנולוגיים שלו הוא קריטי ומהותי לעבודתו, עדיין ניתן להפסיק לפרקי זמן קצרים, גם אם מדובר במשך שעה או שעתיים בכל פעם בתחילת הדרך ל”גמילה”. בהמשך ניתן להרחיב מעט את ההפסקות.

יום חופשי מטכנולוגיה – יש אנשים, גם כאלו שאינם שומרי מסורת או דתיים, אשר נמנעים מהשימוש במכשירים טכנולוגיים בימי שבת, והם מחשיבים ימים אלו לימים משפחתיים. ביום ראשון, מוקדם בבוקר, הם מתחברים מחדש ופותחים בשבוע תובעני. היתרון בשיטה זו היא כי האדם יודע שהוא אכן יכול להפסיק בכל עת ולהקדיש זמן לדברים חשובים אחרים.

הגדרת גבולות – מומחים לניהול זמן ממליצים ללקוחותיהם לבדוק מיילים רק שלוש פעמים ביום. בכך הם משקיעים את הזמן באופן רצוף יותר לפגישות, חשיבה ותכנון. זהו עיקרון טוב אשר יכול להיות מיושם גם לאחר העבודה. המיקוד טוב יותר וזמני התגובה אינם אקראיים.


במקרים קיצוניים בהם האדם מכור לטכנולוגיה באופן מוגזם, קיימים מרכזי גמילה מרשת האינטרנט שמטרתם להביא לטפל בהתמכרות זו.


בשל הצורך הממשי של טכנולוגיה בעידן המודרני, אנשים אינם מבינים כי הם שקועים בה עמוק מידי, עד שהם מרגישים כי אינם מסוגלים לחדול ממנה. התלות המוחלטת בטכנולוגיה מתקדמת בעקביות ויוצרת את הצורך להגדיר מחדש ובאופן תדיר את אופי ההתמכרות הטכנולוגית.

שימוש יתר בטכנולוגיה נופל לתוך קטגוריה ייחודית – אין לו השפעה ישירה על מצבים בריאותיים וגם לא ניתן לוותר עליו לחלוטין, כי טכנולוגיה היא דבר שתמיד צריך. הויכוח נע אך ורק סביב תדירות השימוש והמחירים הממשיים אותם משלם אדם בחייו האמיתיים. כך או אחרת, לא בטוח כי ההתקדמות הטכנולוגית היא הדבר הטוב ביותר אשר אירע לאנושות, ויתכן כי הגיע הזמן לדיאטה דיגיטלית עולמית.




מקורות:







Comments


bottom of page