top of page

לילה טוב? - עד כמה זה נכון? כותבת: יהל הררי

  • תמונת הסופר/ת: יש סלט וסיון
    יש סלט וסיון
  • 15 ביוני 2020
  • זמן קריאה 2 דקות

עודכן: 23 ביוני 2020

צילום: אורנה הררי יהודה


הפודקאסט שלנו מדבר על בעיות שינה.

שינה טובה הכרחית לבריאותנו ומסייעת בגידול והתחדשות של תאי הגוף, שליטה על משקל תקין, מניעת דלקות ושמירה על זיכרון ולמידה.

מסקר שערכה חברת "אלטמן" (המשווקת את "נרוקסן") עולה כי 80% מהאוכלוסייה היהודית בישראל סובלים מבעיות שינה לפחות פעם בשנה, וכ-50% בתדירות שבועית. עם זאת, רק 25% מהם מגדירים עצמם כסובלים מבעיות שינה. עוד עולה מהסקר שכ-60% מהנשאלים חשים כי העובדה שאינם ישנים טוב בלילה משפיעה עליהם לרעה במידה כלשהי. שינה שכזו גורמת להם בעיקר לעייפות, חוסר ריכוז, חולשה פיזית ועצבנות. כמו כן, הסובלים מבעיות שינה ציינו בשיעורים גבוהים יותר השפעה על הבריאות ועלייה במשקל.


נתונים אלו מדאיגים מאוד, שהרי שנת לילה טובה חשובה כל כך לתיפקוד שלנו. כדי באמת להבין עוד על התופעה ראיינו בפודקאסט את יונתן נער בן 17.5, לומד בישיבה תיכונית ומדריך בבני עקיבא, שמתמודד עם בעיית שינה, וגם את עופר פלג, רוקח, שהסביר לנו על התסמונת.

יונתן מתמודד עם בעיית שינה שנקראת : "תסמונת השעון הביולוגי הדחוי", מה שקורה בתסמונת זו, כפי שתיאר לנו יונתן, והסביר לנו עופר, זה שלבני אדם יש שעון ביולוגי שמווסת את מחזורי הערות והשינה. ומי שסובל מתסמונת זו, סובל מכך שדפוסי השינה שלו תקינים אך דחויים לשעה מאוחרת מהרגיל, זה גורם להפרעה יומיומית בלימודים ובעבודה.


לתסמונת זו אין הרבה מודעות כלל, מכיוון שאנשים אשר סובלים ממנה (ובעיות שינה אחרות) פונים לרופאי משפחה שלא מאבחנים את הבעיה כראוי. ד"ר גילי גבעתי, נוירולוגית ורופאת שינה המתמחה במנהל רפואי בבית החולים שיבא, אומרת שהרופאים שבעיקר מודעים להפרעות הללו הם נוירולוגים ופסיכיאטרים. בקרב רופאי משפחה, מעטים מכירים את התופעה.

מה שכן צריך לעשות זה לפנות למרפאות שינה, שם הם מתמחים בנושא, וידעו לאבחן כראוי את התופעה.

לבני הנוער שסובלים מהבעיה ממליץ יונתן להתמודד עם הבעיה, ללכת לאיבחון נכון לנסות לטפל בה ולא להשתמש בה כתירוץ להתחמק ממחויבות.


עוד דיברנו עם יונתן בפודקאסט על האנשים מסביב שצריכים לעזור למי שסובל מבעיית השינה.

למורים ולצוות החינוכי מסביר יונתן שעליהם להבין את הבעיה של התלמידים שמתמודדים עם בעיות שינה (כמו שלו ואחרות), להבין, לתמוך, לנסות כמה שיותר להקל על התלמיד ולא ההפך כמו לגעור בו על איחורים, חוסר נוכחות, אי הקשבה בשיעורים, ופשוט לעזור.

ולהורים לעזור לילד בכך שילכו לאבחן את הבעיה, ולא לחשוב שהילד עצלן וכדומה.

אך הכל מתחיל מהעלאת המודעות לתופעה. ולשם כך גם היה לנו חשוב לעשות את הפודקאסט הזה. כי הרבה אנשים לא מודעים בכלל לכך שיש להם את התסמונת, וסובלים מכך. ככול שתהייה יותר מודעות יותר אנשים ילכו להיבדק במעבדות שינה ויאובחנו כראוי, יותר רופאים ידעו לאבחן את הבעיה, מורים והצוותים החינוכיים ידעו לתמוך בתלמידים אשר סובלים מבעיה זו, הורים ידעו לעזור לילדיהם יותר טוב, ומי שסובל מהתסמונת יוכל לחיות טוב יותר.




Comments


bottom of page