מתמכרים לרשת בתקופת הקורונה- ידיעה. כותבת: ספיר עמרם
- יש סלט וסיון
- 19 ביוני 2020
- זמן קריאה 2 דקות
עודכן: 21 ביוני 2020
לפני כארבע חודשים, נגיף הקורונה התפשט. השגרה של כולנו התהפכה והחיים הפכו לוירטואליים-הכל עבר לעבודה מהבית ע״י הטכנולוגיה והמסכים. המצב הגביר את הצורך בטכנולוגיה באופן ניכר. בית הספר-בזום, מפגש משפחתי- במחשב, פעילויות חברתיות-ע״י שיחות וידיאו, ועוד המון המון דוגמאות, שהן מעבר לשימוש הרגיל והיומיומי במסכים שהיה קיים כבר קודם.
תפקיד הטכנולוגיה משמעותי עוד יותר בקרב ילדים ובני נוער, רוב העיסוק שלהם הוא וירטואלי. זה מתבטא בתקשורת היומיומית, ברשתות החברתיות. גם תרבות הפנאי שלהם ברובה נמצאת במסך, למשל משחקי וידיאו ומחשב, המאפשרים בילוי כיחיד וכקבוצה.
בתקופה זו, ישנם המון לחצים וקיימת אי וודאות מתמדת. המסכים נותנים מקום מפלט ועוזרים לווסת את הרגשות הרבים שצפים שקשה להתמודד איתם. בנוסף, הטכנולוגיה עוזרת להיחשף לתחומים חדשים ולפתח תחביבים שונים.
אמנם זה נראה כי הטכנולוגיה עוזרת לפתירת בעיות רגשיות ופיתוח אישי, אך שימוש מוגזם עלול להביא לבעיות אחרות. לדוגמא: הפחתת זמן שינה, צמצום ניכר של פעילויות פנאי אחרות, קשיי קשב, פגיעה בתפקוד הלימודי, חרדות ודיכאון, פגיעה ביחסים הבין אישיים, לרבות היחסים בתוך המשפחה, התפרצויות זעם, אלימות, דימוי עצמי נמוך ובעיות בריאותיות כתוצאה מהישיבה הממושכת.
לכן, חשוב לקבוע לעצמנו כללים ברורים של: זמן, משך וכמות השימוש במסכים, במיוחד בתקופה זו, שאין לגמרי שגרה מסודרת ואי אפשר לצאת מהבית (יש סגר כללי).
אתגר זה קשה מתמיד, ולכן יש להקפיד על הכללים הבאים כדי שלא ניפגע:
*לקבוע עם ההורים על זמני מסך ברורים ומוגבלים בזמן.
*לבצע הפסקות ולא לאכול מול המסך.
*לקיים מפגשים משפחתיים או פעילויות שאינם מול המסך.
*להקפיד שלא להחליף בין זמני היום והלילה.
*לחשוב על מטרות השימוש במסכים ולהבחין בין היתרונות והחסרונות.
דווקא בזמנים האלו, בהם המסכים הם ״מרכז העניינים״, חשוב לשים לב עוד יותר ולהעלות למודעות את העניין. כך נוכל לשמור על שימוש נכון ולמנוע פגיעה בריאותית- פיזית ורגשית.
למרות כל זה, אי אפשר להתעלם מהעובדה כי אנו צועדים לעבר עידן שבמרכזו הטכנולוגיה והמסכים. אי אפשר לדעת מה יקרה בעתיד, אך כרגע חשוב להקפיד ולהבין את משמעות הטכנולוגיה, לטוב ולרע, ולהפיק ממנה את המיטב.
Comments