top of page

פעילות גופנית בקרב בני נוער. כותבת: ששירה אלוני

  • תמונת הסופר/ת: יש סלט וסיון
    יש סלט וסיון
  • 15 ביוני 2020
  • זמן קריאה 2 דקות

עודכן: 21 ביוני 2020

אורח החיים של בני הנוער בישראל הינו יושבני וכולל זמן רב מול המסכים. כתוצאה מכך בני הנוער ממעטים בפעילות גופנית בבית הספר ובשעות הפנאי. מצב זה פוגע בבריאותם של בני הנוער וגורם להשמנה, למחלות ולהתנהגויות בסיכון. 

הסיבה שבני הנוער ממעטים בפעילות גופנית נובעת בגלל שבתי הספר אינם מספקים עידוד ומודעות לפעילות הגופנית. הקניית הידע לכושר גופני והמודעות לפעילות גופנית הם השילוב המנצח לכך שתלמידים יסגלו פעילות גופנית באורח חייהם. החינוך הגופני הינו מקצוע המחנך לפעילות גופנית כחלק מאורח חיים פעיל ובריא ולניצול נבון של שעות הפנאי. תלמיד פעיל גופנית יהיה בריא יותר בגופו ובנפשו ויסגל לעצמו אורח חיים בריא גם כמבוגר. 


ד"ר זיו (2015) טוען כי "הבילויים בקרב ילדים ובני נוער פחות אקטיביים. כיום ילדים ובני נוער נחשפים לשעות טלוויזיה רבות ולישיבה ממושכת מול המחשב, הפלייסטיישן ומול מכשירים אלקטרוניים רבים אחרים, אשר אינם מצריכים פעילות אקטיבית מיוחדת".  לכן, בעידן המודרני יש חשיבות רבה לפעילות גופנית בקרב ילדים ובני נוער.

כהן (2015) מציגה "סקר בינלאומי המציב את ישראל במקום האחרון בהרגלי פעילות גופנית בבני הנוער". זאת כיוון שאין מודעות לאפקטיביות של שיעורי החינוך הגופני בבתי הספר. על פניו אמורים להיות שני שיעורי חינוך גופני במהלך השנה. בפועל בחלק מהמקרים מתבטלים שיעורי חינוך גופני ואם מדובר על נסיעה לטיול שנתי וכדומה בדרך כלל אין השלמה של אותו שיעור במערכת הלימודים בצורה זו או אחרת. כמו כן, במהלך השנה בבתי הספר ישנן חופשות לא מעטות וכמובן- החופש הגדול. סך הכל מדובר על למעלה מ- 3 חודשי חופש בשנת לימודים אחת ולכך השלכות רבות על הירידה ביכולת הגופנית, עלייה פוטנציאלית במשקל הגוף ועוד.

למרות תוכנית מסודרת הנהוגה במשרד החינוך, עדיין ישנם הבדלים בין השיעורים השונים בבתי הספר השונים ובד בבד- בהבדלים בין המורים לחינוך גופני. הדבר תלוי רבות ברקע, רצינות ומידת ההשקעה של המורה לחינוך גופני.

ישנם מקרים לא מעטים, בהם התלמידים מתאמנים פעם בשבוע או לעיתים אף פחות מכך. בחופשים שחלה ירידה ממשית ביכולות הגופניות של התלמידים לא ניתנות מבתי הספר הנחיות לשמירה על משקל, תוכנית אימונים בסיסית, כלים לשמירה על אורח חיים בריא בחופש הגדול ועוד. לכך יש השפעה רבה על איכות ומיקסום היכולות הגופניות של בני הנוער.

המוטיבציה של בני הנוער לעסוק בספורט תגיע מרצון להשיג מספר דברים: שמירה על הבריאות - מניעת היווצרות מחלות או שיקום מחלות קיימות. פיתוח הכושר-  השגת תחושה טובה של הגוף בפעילות, והרצון לחוות אותה שוב. פורקן מתחים - אפשרות לשחרור מתחים שהצטברו. טיפוח הגוף - שמירה על האסתטיקה, הפחתת משקל,  שריפת שומנים חיטוב ועיצוב הגוף. התפתחות חברתית -  שיפור הסטטוס החברתי שלנו , תחושת הביחד והחיבור לחשיבות הפעילות.


לסיכום, כאשר בתי הספר יעודדו ויטפחו את חשיבותה של הפעילות גופנית במסגרת בית הספר, בני הנוער ירבו בפעילות גופנית מרצונם וזה ישפר את אורח החיים שלהם.




Commenti


bottom of page